Održan stručni skup Komunalna društva i gospodarenje otpadom u Zagrebačkoj županiji
Objavljeno: 20.04.2016 u 13:33

Održan stručni skup Komunalna društva i gospodarenje otpadom u Zagrebačkoj županiji

19. travnja 2016. godine u Hotelu Sport u Ivanić-Gradu u organizaciji Zagrebačke županije i tvrtke Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije d.o.o. uz suorganizaciju komunalnog društva Ivakop d.o.o. iz Ivanić-Grada održan je stručni skup pod nazivom „Komunalna društva i gospodarenje otpadom u Zagrebačkoj županiji koji je okupio preko pedeset predstavnika komunalnih tvrtki i jedinica lokalne samouprave s područja Zagrebačke županije. 

Cilj stručnog skupa bio je uspostava komunikacije o stručnim i operativnim pitanjima, prenošenje znanja i razmjena iskustava između komunalnih društava s područja Zagrebačke županije.   

Stručni skup bio je namijenjen direktorima i tehničkom osoblju u komunalnim društvima, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i pročelnicma komunalnih odjela, komunalnim redarima i drugim stručnim osobama koje se bave gospodarenjem otpadom. 

U prvom dijelu stručnog skupa prezentacije su održali predstavnici komunalnih poduzeća Ivakop s temom Sustav gospodarenje otpadom komunalnog društva Ivakop i Komunalac Vrbovec na temu Odlagalište otpada Beljavina – Vrbovec, Dugoselskog komunalnog i poduzetničkog centra o Gospodarenju komunalnim otpadom na području grada Dugog Sela, tvrtke Komunalno Zaprešić o Odvozu otpada na području grada Zaprešića i okolnih općina s naglaskom na sustav za automatsku identifikaciju posuda, Vg Čistoće o Sustavu gospodarenje otpadom grada Velike Gorice i komunalne tvrtke Zelinske komunalije s temom Zelinske komunalije. Uvodnu prezentaciju održala je Aleksandra Čilić, v.d. načelnica Sektora za zaštitu okoliša u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koja je predstavila aktivnosti Fonda.

U panel diskusiji  koja je slijedila u drugom dijelu programa sudjelovali su pročelnik za komunalnu infrastrukturu i promet Zagrebačke županije Nenad Babić, v.d. načelnica sektora za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Aleksandra Čilić, stručni savjetnik u Gradu Velikoj Gorici Marko Ružić i pročelnica za imovinsko-pravne poslove, gospodarstvo, društvene djelatnosti, komunalni sustav, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Jastrebarskog Irena Strmečki-Šlat moglo se saznati koje natječaje planira Fond  za zaštitu okoliša u ovoj godini, što je sa budućim centrom za gospodarenje otpadom, koje projekte su u Gradu Velikoj Gorici proveli i kakvi su im planovi u budućnosti, te kako prikupljanje i odvoz komunalnog otpada funkcionira u Gradu Jastrebarskom koji prikupljanje i odvoz otpada rješava kroz koncesiju.

Kao glavni zaključci ovog stručnog skupa nametnule se tri teme koje predstavljaju zajednički problem svih okupljenih komunalnih društava, a to su nepostojanje jasno određene zakonske regulative u pogledu sustava gospodarenja otpadom, problem zbrinjavanja korisnih sastavnica otpada, posebno plastike i problem odlagališta kojima upravljaju komunalna društva a koji su pred popunjavanjem svojih kapaciteta. 

Sudionicima su se uvodno obratili zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović koji je u svom govoru napomenuo da je ovaj skup dobar način da svaka komunalna tvrtka iznese svoja iskustva i upozna se s mogućnostima suradnje, jer u konačnici će morati postojati zajednički centar za gospodarenje otpadom, gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš i direktor tvrtke Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije Vlado Žigrović koji je istaknuo da se ovaj nametnuo kao neminovan i nužan jer je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju preuzela brojne obveze oko gospodarenja otpadom i mora stremiti određenim ciljevima koji iz tih obveza proizlaze. I tu sada dolazi do problema, do nedoumica. Naime, nedostaju neki ključni dokumenti i podzakonski akti kako bi se preuzeto moglo realizirati istaknuo je direktor tvrtke, Vlado Žigrović.

Foto: Dražen Kopač

← Povratak

Newsletter

Primajte naše novosti

Primajte povremene novosti o radu GOZŽ-a