Objavljeno: 07.11.2014 u 12:01

Posjet MYT postrojenju u Njemačkoj

Predstavnici tvrtke Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije, direktor Vlado Žigrović i voditelj ekonomsko - financijskih poslova Filip Ćurko, u listopadu su posjetili MYT postrojenje u njemačkom gradu Ringsheimu gdje su im predstavljene ključne faze obrade otpada i njihovi rezultati. Domaćin posjete, gospodin Glen Tobiason, predstavnik tvrtke ZAK - MYT upoznao ih je sa osnovnim informacijama o kompaniji te glavnim karakteristikama Maximum Yield tehnologije. 

Uz predstavnike tvrtke, MYT postrojenje posjetili su Sanja Radošević, direktorica gradskog komunalnog poduzeća Ivakop iz Ivanić - Grada, Dražen Arbutina, projektant i predavač na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu te Gorazd Kolarić, konzultat MYT Business Unit GmbH-a.

Samo postrojenje, koje je u mogućnosti obraditi 100.000 tona godišnje, u pogon je pušteno 2006. godine i pokriva područje dvije pokrajine, koje su ujedno i vlasnici postrojenja. MYT tehnologija ne zahtjeva izdvajanje biootpada iz samog procesa obrade, već ga zajedno sa mješovitim komunalnim otpadom koriste u procesu obrade. Obrada se vrši u 5 faza koje su međusobno povezane. Krajnji rezultat obrade otpada je 38% RDF-a, 38% vode, 5% biološkog plina, 2% metala, 7% raznih ostataka i 10% minerala koji se odlažu na deponiju u sklopu postrojenja. Energija koja se proizvede zadovoljava potrebe postrojenje, ali i za grijanje 250 kućanstava u naselju. Uz troškove transporta, industrijama s kojima je potpisan ugovor, plaća se da preuzmu otpad iz goriva, tj. RDF.

Gospodin Tobiason potvrdio je da je ovakvu tehnologiju moguće primijeniti i na manje količine otpada, odnosno na područje veličine Zagrebačke županije, pri čemu se postrojenje planira modularno uz moguće buduće proširenje kapaciteta. 

← Povratak

Newsletter

Primajte naše novosti

Primajte povremene novosti o radu GOZŽ-a