Objavljeno: 05.10.2016 u 13:03

Suradnja između GOZŽ-a i komunalnog društva Ivakop d.o.o.

Komunalne tvrtke Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije d.o.o. i Ivakop d.o.o. iz Ivanić-Grada i u 2016. godini su nastavile s uspješnom suradnjom. Ove godine suradnja između ove dvije tvrtke odvijala se kroz financijsku i operativnu potporu u provođenju kampanja prema ciljnim javnostima čiji cilj je bila edukacija, informiranje i promjena svijesti stanovništva o načinu prikupljanja, odvoza i ponovne upotrebe otpada na području Grada Ivanić-Grada, Općine Križ i Općine Kloštar-Ivanić.

Kao najvažniji događaj valja istaknuti stručni skup „Komunalna društva i gospodarenje otpadom u Zagrebačkoj županiji“. Skup je bio namijenjen direktorima i tehničkom osoblju u komunalnim društvima, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i pročelnicima komunalnihj odjela, komunalnim redarima i drugim stručnim osobamama koje se bave otpadom. Cilj stručnog skupa bio je uspostava komunikacije o stručnim i perativnim pitanjima, prenošenje znanja i razmjena iskustava između komunalnih društava s područja Zagrebačke županije. Sam skup sastojao se od dva dijela. U prvom dijelu skupa predstavnici komunalnih društava izložili su prezentacije svojih tvrtki, poslovanja, problema s kojima se susreću. U drugom dijelu skupa održana je panel diskusija na kojoj su sudjelovali predstavnici Zagrebačke županije, Grada Velike Gorice,  Grada Jastrebarskog i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kao glavni zaključci skupa nametnule su se tri teme koje predstavljaju zajednički problem svih okupljenih komunalnih društava, a to su nepostojanje jasno određene uakonske regulative u pogledu sustava gospodarenja otpadom, problem zbirnjavanja korisnih sastavnica otpada, posebno plastike i problem odlagališta kojima upravljaju komunalna društva a koji su pred popunjavanjem svojih kapaciteta.

U prvoj polovici 2016. godine komunalno društvo Ivakop d.o.o. sudjelovalo je na 3. Festivalu igračaka, jedinom događanju u Hrvatskoj i regiji u potpunosti posvećenom igračkama, igri i zabavi. Burza igračaka koja se održala na 3. Festivalu igračaka bila je uvod u kampanju „Zamijeni za igru“ čiji cilj je poticanje ponovne upotrebe starih predmeta u skladu s načelom kružnog gospodarstva i promicanja pozitivnih društvenih vrijednosti u očuvanju okoliša. Igračke koje su donirane bile su namijenjene udruzi Mali princ, dok je ostatak igračaka dostavljen Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad koja je uz  Knjižicu Općine Križ i Dječji vrtić Kloštar Ivanić partner projekta, dok tvrtka Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije d.o.o. pruža operativnu potporu u provođenju kampanje.

Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije d.o.o. kroz edukativne materijale i pružanjem potpore bilo je partner komunalnom društvu Ivakop d.o.o. i na manifestacijama u Općini Križ. U sklopu Kriške cvjetne priče koja je održana u svibnju 2016. godine održana je edukativna radionica o kompostiranju koju je vodila profesocira biologije i kemije Gordana Gorčan, dok je na Sajmu obrta i rukotvorina komunalno društvo Ivakop sudjelovalo s edukativnim materijalima izrađenima u suradnji s tvrtkom Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije d.o.o..

Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije d.o.o. već nekoliko godina održava edukacije za učenike četvrtih razreda u osnovnim školama Zagrebačke županije. Ovim edukativnim radionicama cilj je djecu od malih nogu usmjeriti prema promišljanju o okolišu, njegovoj važnosti i kako se o njemu brinuti. Od ove školske godine ta suradnja je s komunalnim društvom Ivakop d.o.o. iz Ivanić-Grada proširena i na učenike šestih razreda, a pod vodstvom profesorice biologije i kemije Gordane Gorčan. Ove radionice pokazale su se kao vrlo uspješne jer kombiniraju teorijski i praktični dio učenja o otpadu. Kroz teorijski dio prezentiraju se osnovne informacije o otpadu, njegovim vrstama i kako ga možemo  ponovno iskoristiti. U praktičnom dijelu radionice djeca kroz igru i u grupama izrađuju eko plakate, riješavaju eko kviz i odgovaraju na eko upitnik.

Prošlogodišnji uspjeh podjele kompostera na području Grada Ivanić-Grada, Općine Križ i Općine Kloštar Ivanić potaknuo je komunalno društvo Ivakop d.o.o. da svojim korisnicima i ove godine osigura određenu količinu. Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije d.o.o. u ovoj akciji pružilo je operativnu potporu komunalnom društvu Ivakop d.o.o. kao nastavak prošlogodišnje uspješne suradnje.

Suradnja između ove dvije tvrtke pokazala se vrlo uspješnom, rezultirajući s nekoliko uspješno provedenih kampanja edukativne i informativne naravi čiji cilj je bio promjena svijesti stanovništva o važnosti brige za okoliš, promjena pogleda na otpad kao korisnu sirovinu i poticanje ponovne upotrebe stvari.

 

← Povratak

Newsletter

Primajte naše novosti

Primajte povremene novosti o radu GOZŽ-a